Skrivet av: Peter | januari 8, 2009

Test – Paddlar från Gut, Epic & Fenn

GUT

Testade en GUT-paddel ( www.jgut.cz/Gut_Paddles.htm ) med mediumblad och stenhårt kolskaft och så här kan jag sammanfatta den upplevelsen:gut

Paddeln går mjukt och fint i vattnet i alla farter. Bladen är stenhårda liksom skaftet. Bladen är dock alldeles för stora- och skaftet för hårt för surfskin och efter dryga 30 minuters paddling fick jag krampkänsla i axlarna. Den här paddeln lämpar sig bäst för en vanlig K1:a och slätvatten!  

epic_paddel_collage

EPIC

Efter några träningspass med en lånad Epic Midwing (www.nomado.se) kan jag bara säga att Oscar Chalupsky & Greg Barton vet vad dom gör!

Paddeln jag testat är delbar och skaftet är ovalt vilket gör det skönt att greppa. En enkel och smidig delningshylsa med graderingar hjälper mig till såväl önskad längd som vinkel. Jag upplever en skön flex i skaftet och oavsett hur mycket jag tar i så går bladen mjukt och följdsamt genom vattnet. Bladen är lagom styva och hela paddeln känns genomarbetad.

Hittar ingenting att klaga på eller önska till denna paddel.

FENN

Har nu kört några pass med en paddel från Fenn. Hörde rykten om att Fenn 3 skulle vara en ungefärlig kopia på Epics Midwing,  men till ett mycket lägre pris. Spännande!fenn_3-splitshaft

Paddeln känns gediget byggd men är avsevärt mycket tyngre än Epic Midwing.  Bladen är stenhårda och något större (marginellt)  än på Epic’s paddel. Jag upplever att skaftet är ungefär lika styvt, dock är skaftet runt och inte ovalt som på Epic. Delningshylsan ser likadan ut och fungerar tillfredsställande.

Hur går den i vattnet då? Jo, paddeln gör ett bra jobb, den uppför sig balanserat i vattnet i alla farter, men de styva bladen gör att den inte går riktigt lika mjukt i vattnet och tyngden gör att paddeln känns en aning klumpig i jämförelse med Epic midwing.

Men man kan köpa 2 Fennpaddlar till samma pris som 1 Epic och den gör ju ett bra jobb….

Bästa paddel hittills:

1. Epic Midwing
2. Fenn 3
3. Gut Medium


Responses

 1. Set Endorfin http://www.setpaddles.co.za/P-endo.html sägs vara en kopia av föregångaren till midwing. Inte lika skön som Midwing, men mindre slitsam för kroppen. Jag har en för långfärdspaddling.
  Klämkopplingen fungerar mindre bra på min Midwing efter ca 6 års användande. Den började slira redan efter 3 år, men med lite eltejp i klämytan håller den ihop. Epicbladen har skumkärna vilket gör dem känsligare för punktbelastning. (har råkat trycka genom ett lager in i skumkärnan)

 2. Hej Erik,
  När det gäller klämkopplingen… Oavsett hur hårt jag skruvar den så känns den lite ostabil om man skakar lite på paddeln. Men väl i vattnet känns det inte ostabilt alls. Gillar verkligen Epics paddel. På 80-talet körde jag med Einar Rasmussens paddlar och dom passade min teknik. Jag får samma känsla med Epicpaddeln och när man väl har hittat ”rätt känsla” så är det kanske dumt att leta vidare va?

 3. Epic ska komma med en ny koppling enligt Oscar Chalupsky. Den ser stabil ut

 4. Ok. Vet du vad som är ”nytt” med kopplingen?

 5. Det är en liten hävarm på den typ, kikade på den i somras. Den påminner om en annan paddel, tyvärr kommer jag inte på vilken nu…

 6. Aha, i höstas paddlade jag med en ungersk paddel som hade nån sorts hävarm på hylsan. Tyckte väl att hävarmen satt lite tokigt, den hamnade liksom alltid neråt. När jag la ner paddeln för att dricka så skavde den mot benen och det gjorde riktigt ont… Förhoppningsvis (och det tror jag) så har Epic löst den problematiken på ett galant sätt!

  Hur går det med träningen?

 7. Hej Peter,

  Det låter som om du fått en tuff start på året men med dina fina målsättningar kommer det att gå bra.

  Har du provat Lettman Warp Small eller annan paddel med samma långsmala blad? Jag tycker den är bra och den är populär bland maratonpaddlare (Siven o co). Vet dock inte om man vill andra egenskaper i en surfski?

  /Ola

 8. Tjena Ola!

  Hur går det med nya surfskin? Har du lagat den nu? Ute och paddlar nåt?

  Ja, det har varit en tuff start, men det är bra. Det härdar. Ha ha… Snart lägger jag ”sjukperioden” bakom mig och ser fram emot resten av året helt utan förkylningar och andra sjukdomar/skador.

  Jag har inte provat Lettmans Warp paddell. När jag tävlade i racing så testade jag deras paddlar vid ett flertal tillfällen, men jag gillade dem aldrig… Så är det ju ibland och den känslan sitter kvar i huvudet fortfarande. Lettman passar inte mig, men den passar många andra.

 9. Jag har lappat ihop den tillräckligt för att testa den ett par gånger. Jag återkommer med en rapport när jag känt hur den uppför sig i vågor.

 10. Härligt! Det ser jag fram emot!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: