Skrivet av: Peter | augusti 27, 2009

Orust runt 2009 – med surfski!

Orust Runt 2009 – med surfski!

Tanken med Orust Runt   är att man ska vara självförsörjande. Tävlingen bidrar inte med någon support och kostar därmed inget. Tävlingen är uppdelad på två dagar med start och mål i Ljungskile och övernattning på Vallerö utanför Orust. Alla farkoster är välkomna bara de framdrivs med paddel.

5

Dag 1

Startfältet bestod paddlare med alla olika ambitionsnivåer. De flesta satt i havskajaker av olika snitt. Allt från grönlandsinspirerade kajaker till motionskajaker.

Starten gick kl åtta lördag morgon i Ljungskile. I tätklungan fanns många lättdrivna kajaker bl.a. Lettman Streamliner, Polledo Denia Sprinter, Reval Commander, Nelo Inuk men jag var ensam i surfski. Jag har satt in en liten packlucka fram i min V10:a så att jag kan stuva in tält, liggunderlag, sovsäck, ombyte och lite mat. Man får vara försiktig också så att man inte förstör stringern som styvar upp skrovet.

Allt eftersom loppet fortgick så droppade folk av och någon kapsejsade. Efter ett par mil så var det jag och Mikael Forsberg och Rolf Högnert kvar. Fram tills nu hade det varit konstant motvind. Rolf valde en mindre exponerad väg strax innan Mollösund. Mikael och jag bestämde oss för att gå den rakaste vägen. Det rullade uppskattningsvis meterhög sjö snett från sidan och blåste knappt 10 m/s när vi paddlade över till Vallerö. Det är normalt inget problem men jag hade packat en del tunga saker bakom sitsen på däck och det försämrade båtens stabilitet mer än väntat. Det gick bra men jag fick stötta ett par gånger. Mikael paddlade imponerande säkert i sin Streamliner.

Framme på Vallerö så hade vi en knapp kvart tillgodo på Rolf som gått inomskärs. Folk droppade sedan in under hela kvällen och de sista kom med pannlampa i mörkret. Mikael och jag paddlade över till Käringön som ligger i närheten och provianterade på eftermiddagen.

Kvällen var trevlig och Orust kajak som sponsrat med att ställa ut toaletter hade även satt ut 7 flak öl till allas glädje. Det var kul att träffa gamla vänner och likasinnade. Jag knoppade in tidigt då jag bara sovit 4 timmar natten innan.

8

Dag 2

På morgonen så kunde man välja att starta kl 7, 8, 9 eller 10. Vid 10 var det bara jag och Mikael kvar, vi bestämde att paddla tillsammans hela vägen och spurta om inbördes placering på upploppet.

På ett sånt här långlopp så är det helt klart trevligare att paddla två bla pga, sällskap, säkerhet, draghjälp, navigering samt att det är enkelt att gå ihop och få i sig lite energi även när sjön är stökig. Min färdkost bestod av två liter vatten, två guldnougat och två snickers. Det funkade bra för mig båda dagarna.

Navigering i sjögång och full fart kräver lite träning vare sig man har karta eller GPS. Det gäller också att känna till vilka broar man kan gå under då man inte får lyfta. Vi gjorde misstaget att runda en extra ö och blev straffade med en dryg km extra omväg. Medvinden under söndagen gjorde paddlingen behaglig men bitvis var motströmmen riktigt stark och det var många stora motorbåtar i farleden. Jag märkte att jag hade mer energi än Mikael som dessutom var plågad av att ha suttit fyra timmar i sträck i sin kajak. För mig hade häcken klagat förvånansvärt lite. I sitsen har jag en teflondyna av samma modell som man normalt använder i en tävlingskajak. Den gör benarbetet mycket lättare och förbättrar därmed förmodligen blodgenomströmningen.

På upploppet tog jag en surf och tryckte sen på lite och kom i mål strax innan Mikael.

Tävlingen har bara två klasser K1 och K2. Efter prisutdelning var utlottning av sponsorpriser till ett värde av över 40 000 kr! Iniativtagaren som skapat tävlingen med hjälp av intresserade på Utsidans forum är Leif Jägerbrant. Ett stort tack till honom!

Snart kommer upp datum för nästa års upplaga och jag kommer vara där för att försvara vandringspriset och för att det är en kul tävling på havet. Förhopnningsvis kommer det att vara ännu fler surfskis och havsracers på startlinjen då.

13

/Ola Ström


Responses

  1. Bäste O; visste inte förrän för en kort stund sedan att det var du som vann första upplagan av Orust Runt, ber att få ta av den imaginära hatten å bocka å buga, vi ses på klubben / mvh Jan Holst


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: