Skrivet av: Peter | december 31, 2009

Midwinter Surfski Meet 2009

Leif från Aterra ringde mig för att berätta om en spännande ny ski han skulle få in från Sydafrika. ”Jag kommer upp till Stockholm och lämnar av den hos dig i November nån gång”. Varför inte göra en liten grej av det tyckte jag! Det tog inte många minuter att inspirera Leif att vi kunde bjuda in lite folk och visa up lite surfskis här ute på Dalarö. Medan jag var på Surfski tävling i Dubai sms’ade vi ihop ett program och inbjudan lades ut här på Global samt till Leif’s kontakter.

November för en Sydafrikan blir alltid December… och så blev det till sist den 27:e December som Världens kallaste och nordligaste Surfski meeting blev verklighet!

Bra stämning och hela 17 personer dök upp från olika håll! Datum och väder hade vi kanske lite mot oss, och jag sa från början att om 3 personer skulle komma så är jag nöjd. Jag brukar paddla ensam och Louise, min fru, lyssnar inte längre på mina surfskiberättelser, så om bara någon skulle vara intresserad och dyka upp, så skulle det vara en succé. Tyvärr hörde Epic och Think inte av sig, men Fredde från Nordic Kayaks var exalterad over sin sprillans nya Fusion prototyp no.2 som han precis hämtat från Marström. Det blev nog den kajaken som fick mest upmärksamhet… Leif hade inte mindre än 5 olika skidor med sig,  4 från Honcho (allt från kort, stabil surfski till full LD racer. Dessutom hade han med sig en Red7 Surf70, som han ville att jag skulle testa. Det kommer mer om den senare!

Deltagarna var allt från gamla tävlingspaddlare till ”blåbär till ”bara intresserade”. Louise, min bror från Kanada samt min mor från Holland, såg till att Leif’s Chili Con Carne blev rejält varm, samt att ”surfski pepparkakorna” blev gräddade. Min lilla trädgård med 50cm snö omvandlades från en -10 gradigt surfski valhalla, med varm glögg, massor med roliga skis, paddlar och annat att klämma på och roligt folk att snacka med.

Jag berättade lite allmänt om surfskipaddling, Leif gjorde en kort genomgång av sina olika skidor, Fredde pratade oavbrutet utan att andas om sin black box, och innan vi fattade att vi alla hade köldskador på föttarna och blåa läppar var det dags för lite värme och käk inne.

Värmen var dock inte långvarig…snart var det dags för provpaddling. Allt lastades semi-snabbt på släpet och vi rullade i konvoj ut till Askfatshamnen. Både omklädingsrumm och bastu var uppvärmd och det tog inte lång tid innan alla hade ”ormat” på sig de mest fantastiska dräkter. Erik från Point hade inte mindre än 3 tjocka fleecetröjor under sin torrdräkt… lika bra visade det sig…ankorna på bryggan tittade respektfullt på honom när han kom simmandes förbi dem igen efter sin felvända kanot.

Provpaddlingen karakteriserades av följande två meninger (som jag hörde flera ggr under dagen): ”Den här skidan’s självläns funkar inte”…”frusit ihop”… och ”Det är lurigt att stå på Stand Up Paddle Board”…”det blir så mycket is på, jag behöver dubbskor”.

Det blev tyvärr ingen längre paddlingstur och vi nöjde oss efter det att alla hade testat de olika skidorna och känt på hur skönt det var i vattnet.

Svettades gjorde vi i bastun istället.

Så STORT TACK från oss på Dalarö för visat intresse, samt att vi hoppas att ni vill komma ut oftare och paddla med oss! För tillfället finns en Epic V10, en Red7 Surf70 samt en Point XP18 att testa.


Responses

 1. Kul att några är tillräckligt ”knäppa” så vi andra kan få läsa sådana här berättelser 😉

  Kan du skriva några ord om Honcho, detaljer, kvalitetskänsla osv även om det inte blev någon långpaddling?

  Gott Nytt År och tack för Global information about surfski!!!

 2. Tycker vi skippar torrdräkterna och kör samma upplägg i sommar istället…

  Vi ses snart igen!
  Surfs up!
  Ekke

 3. Erik, vi kommer säkert att hitta på något kul event i sommar med. Men vi behöver hjälp med tillbedjande till solgudarna redan nu så vi slipper torrdräkterna…

  Erik B: Klas på Hälgö Kajak har skis att testa och kolla in. Det är väl ganska nära dig har jag för mig.

  Mvh, Leif

 4. Leif,

  Det är lite tufft paddelväder här nu med 10-14° minus och hårt vatten inne i alla vikar.

  Får vänta tills i vår!

  Kanske kan kolla om jag får vägarna uppåt ca 40 km.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: