Skrivet av: Peter | mars 7, 2010

Sydafrikanska surfskipaddlare åker vasaloppet!

Sitter och tittar på Vasaloppet i tv-soffan. Spännande slutspurt i herrklassen och hatten av för Jörgen Brink. Grymt… Har dock inte sett skymten av några surfskipaddlare än. Men jag vet att det finns några riktigt långväga gäster i startfältet.


På bilden syns från vänster: Mark Ussher, Rob Meintjes, Clint Pretorius, Andrew Pollock och Andrew King. Foto: privat

Följande artikel kommer från nätupplagan av Västboandan

Från ett soligt Sydafrika till snöiga Sverige

Vad har surfskipaddling och skidåkning gemensamt? Inte mycket kan man tycka. Men det gav i alla fall Mark Ussher och Rob Meintjes en resa till Sverige- och till Vasaloppet.

Efter att ha deltagit i ett antal surfskitävlingar runtom i Sydafrika vann dessa båda nämligen första priset – en resa till Sverige. Thule, världsledande leverantör inom Sports Utility Transportation, som sedan många år är officiell leverantör till Vasaloppet, sponsrar första priset och är deras värd under besöket i Sverige. De deltar även själva både i Vasaloppsmässan och med cirka 15 antsällda i de olika loppen.

Mark och Rob kommer att köra varsin sträcka i Thules stafettlag och Mark kommer även att utmana sig själv genom att åka hela Vasaloppet. – Surfski är en relativt ny sport här, men populär i Sydafrika där det finns varma vatten och stora vågor. En Surfski ser ut som en kajak, men är lägre och har ingen sittbrunn eller skyddande kapell, förklarar Ingrid Serbo i ett pressmeddelande.

Så från skummande vågor till glatta spår ger sig nu de två sydafrikanerna i kast med Vasaloppet.

För att hjälpa Mark och Rob, som visserligen är topptränade elitidrottsmän, men aldrig har stått på ett par skidor förut, har Thule anlitat Morasonen och Vasaloppsvinnaren Staffan Larsson för coachning och teknikträning.

Filmteam

Äventyrarna Andrew King och Clint Pretorius kommer tillsammans med ett kamerateam göra en dokumentär om sina upplevelser i Sverige och Vasaloppet. Med kamera på hjälmen vill de fånga själva känslan av Vasaloppet och dela upplevelsen med TV-tittarna. Programmet kommer att sändas på Sydafrikas största sportkanal, med över 2 miljoner tittare i Sydafrika, Afrika och Mellanöstern.

Publicerad: 06. Mars 2010


Responses

  1. Paul Rosenquist körde. Missade sextimmarsgränsen med snöpliga 44 sekunder. Bra jobbat! Men mitt förslag tills nästa år är att han släpper paddeln och använder stavar i stället. Kanske han kommer under sextimmar då. 🙂

  2. Hittade Martin N på 5:17 vilket jag tror att han är nöjd med.

  3. Hej Hej,

    Körde som sagt Vasaloppet igår och det gick okej men inte bra, 5.17 som är en riktigt bra tid, dock siktar jag högre och hade jag inte gjort si och så under loppet hade jag kunnat kapa massor…

    Snart är det paddling igen, kanske kan man konvertera över all den sjuka volym man har tränat under vintern för att bli snabb i kajaken?!

  4. Ja, det stämmer att jag åkte men är ärligt talat inte riktigt nöjd. Hade ingen toppendag därute och kan bättre, nästa år!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: